Her kan du læse om de muligheder for måltider og retter som køkkenet kan tilbyde dig på Lind Plejecenter
Vi har fokus på ernæring og tilbyder en kost som både forebygger og forbedrer ernæringstilstanden hos dig som beboer.
Vi tilbyder en døgnkost, der er individuelt tilpasset dig i forhold til det rette nærings indhold.
Den anbefalede dagskost er 7-9-12 MJ, pr. dag for ældre beboere på plejecentret, samt en fordeling på min. 6 måltider pr. dag og op til 8 måltider pr. dag for småt spisende.
Menuplanen afspejler, at der er forskel på hverdage, søn- og helligdage samt mærkedage.
Der vil være mulighed for at tilbyde ud fra nedenstående:
Morgenprodukter:
Øllebrød, havregrød, morgenmadsprodukter, surmælksprodukter, tilbehør til surmælksprodukter, franskbrød, rugbrød, eller boller, ost, pålæg, smør, marmelade og honning, blødkogte æg.
Flydende drikke:
Mælkeprodukter, saft (m/u sukker), kaffe, te og isvand. Appelsin eller æblejuice.
Kaffebrød:
Der tilbydes forskelligt franskbrød, gærkage , kager, småkager, knækbrød, kiks, frugt I stk. pr. Beboer dagligt.
Det varme måltid:
Dagens hovedret og en biret.
Det kolde måltid:
Smurte håndmadder eller pålægsfade (rugbrød, franskbrød, pålæg, ost, div. pynt, grønt og evt. lune retter.
Småt spisende eller andre med særlige behov:
Der kan suppleres med forskellige berigede produkter som fx fromager, is, frugtgrød, supper og protein drikke. Se Normalkost rød og gul superkost.
Proteindrik, desserter: max 1/2 l Protin eller 1/4 1 Protino dagligt. Berigede desserter: max 2 dagligt.
Borgeren kan tilbydes mere, hvis en ernæringsmæssig vurdering viser, at der er et behov for dette. Dette taler vi med dig om.
Specielle ønsker som ikke er en del af dagskosten:
Kontakt venligst eget køkken i huset. Specielle kostformer/diæter skal lægeordineres.
Ikke indhold i en dagskost:
Slik og chokolade, chokolade kun til småt spisende med en ernærings vurdering, hvis beboeren ønsker det.
Svesker, figen mos, tranebærsaft, æblemost m.v. er produkter som ikke en del af den anbefalede dagskost, idet disse anses som en form for medicin, givet i en anden forbindelse end den anbefalede dagskost.
Forslag til en sammensat dagskost
Morgenmad:
- Øllebrød, havregrød, morgenmadsprodukter, surmælksprodukter, tilbehør til morgenmadsprodukter, mælkeprodukter, appelsin- el er æblejuice, franskbrød, boller eller rugbrød, ost, pålæg, blødkogt æg, smør, marmelade og honning, kaffe og te
Formiddag:
- Årstidens frugt/ franskbrød/ boller/ knækbrød/ kiks Kaffer te og saftevand
Det varme måltid:
- Dagens hovedret og biret, isvand
Eftermiddag:
- Dagens kage eller Franskbrød/ boller/ frugt Kaffe, te og saftevand
Det kolde måltid:
- Håndmadder med almindeligt pålæg og pynt eller pålægsfade, franskbrød med ost, mælkeprodukter, te og isvand, lun ret og eller salater i weekender og helligdage, behovet for lun ret kan variere, på det enkelte center.
Aftens kaffe:
- Dagens kage, brød, småkager, knækbrød eller kiks. Kaffe, te og saftevand
Søndag og Helligdage:
- Der tilbydes én øl, én sodavand eller ét glas vin pr. beboer til et af måltiderne.
Småspisende eller andre med behov:
- Der tilbydes at supplere med forskellige berigede produkter som ex. fromager, is, frugtgrød, supper og proteindrik.
- Her viser en ernærings vurdering behovet.
Specielle ønsker:
- Kontakt venligst eget køkken i huset. Specielle kostformer/diæter skal lægeordineres.
Til højtiderne tilbydes:
Vi ligger vægt på at fremhæve højtiderne, og vi tilbyder alle de traditionelle danske retter, der knytter sig til de forskellige højtider.
Søn og Helligdage:
- Tilbydes hjemmebagte/bake off, rundstykker, boller eller birkes.
- Mulighed for at få en øl eller én sodavand eller ét glas vin pr. beboer til et måltid.
Påske og Pinse:
- Der tilbydes en genstand snaps til det kolde måltid påske og pinse
Jul og nytår:
- Køkkenet serverer godter den 24 og 31/12
- Mandelgaver til juleaften.
Juledag, 2. juledag og nytårsdag:
- Der tilbydes snaps til frokosten én af dagene.
Julegudstjeneste:
- Der tilbydes I glas hedvin og småkager.
Jule menu:
- Julemenuen serveres middag eller aften, Lind Plejecenter holder juleaftensmiddag.
- Køkkenet tilbyder flæske og eller andesteg med tilbehør og ris a 'la mande med kirsebærsauce. Der tilbydes rød- og hvidvin, øl og vand samt dessertvin.
Nytårsaften:
- Køkkenet tilbyder varm mad til middag, til aften tilbydes der en lækker anretning. Til kaffen serveres ex, kransekage.
Husets fester:
- Vi holder 2 fester pr. år en sommerfest og en familie aften i foråret udover julefrokost, juleaften og nytår.
- Menuen til festerne er middagsmad (2 retter) eller frokost og kaffe inkl. drikkevarer. Prisen for festerne er inkl. i døgnforplejningen.
Fødselsdage:
- Fødselsdags beboeren vælger menuen på dagen og middagen serveres i hele huset.
- 100 års fødselsdag serveres kransekage og Sherry/portvin til beboeren og de nærmeste på stuen.
Afmelding af måltider:
- Der er mulighed for at afmelde sin mad for én eller flere dage, hvis man ikke er hjemme. Fx hvis man skal på weekend eller på besøg hos familie eller venner. Afmeldingen af ikke akutte tiltag skal ske senest 5 hverdage før.
- Ved akut opstået sygdom som medfører indlæggelse, er der mulighed for afmeldelse fra d.d.
- Al form for afmeldelse skal ske til plejepersonalet, hvorefter køkkenet får besked via Cura.
Terminal beboer og dennes familie og pårørende:
- Den døende beboer tilbydes et meget bredt sortiment og ønsker forsøges opfyldt
- Familie og pårørende tilbydes kaffe samt mulighed for at blive tilbudt lette måltider til max. 1- 2 personer.
Egenbetaling for familier:
For familie, pårørende og gæster er der altid en egenbetaling for maden, der følger de til enhver tid gældende takster.
Retningslinjer:
Ovenstående retningslinjer er udarbejdet på baggrund af "Anbefalinger for den danske institutionskost", samt "Normer for håndmadder til hverdag, weekend og helligdag".
Gældende fra og med den 1.9.2023.
Madservice Herning